________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/25/2014

Η ΑΦΙΞΗ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Χαβάνα Κούβα
Αθηνά Κρικέλη, Ellopia TV USA 
Με την διευθύντρια του γραφείου Θρησκευτικών υποθέσεων της Κούβας Καριδάδ Διέγο, συναντήθηκε ο Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας, μαζί με τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη της Κούβας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε μία ώρα οι εκπρόσωποι της Κουβανικής Κυβέρνησης εξέφρασαν την εκτίμησή τους στην Ελληνορθόδοξη παρουσία στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Εγκαίνια του Ναού πριν δέκα χρόνια. Αναφέρθηκαν στο έργο αλλά και την ομιλία του Παναγιοτάτου σχετικά με το περιβάλλον και την Οικολογία,  καθώς και στην φράση του ενώπιον τού τότε ηγέτη Φιντέλ Κάστρο πως τα προβλήματα δεν λύνονται πλάτη με πλάτη, αλλά πρόσωπο με πρόσωπο. 
Με την σειρά του ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Κυδωνιών Αθηναγόρας χαιρετώντας τους αξιωματούχους της Κούβας ανέφερε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενθυμείται τον λαό της Κούβας αλλά και την υποδοχή που του επιφύλαξαν πριν δέκα χρόνια. "Σας ευχαριστούμε - είπε χαρακτηριστικά - εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προσοχή και την υποστήριξη που παρέχετε στο έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης και η Ορθόδοξη Εκκλησία".
  Υποδοχή των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σύρου
Το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2014, έφτασαν στο τοπικό αεροδρόμιο της Κούβας τα λείψανα του Αγίου Νικολάου συνοδευόμενα από τον πατέρα Βενέδικτο και τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Νικολάου Σύρου. Την αποστολή από Ελλάδα συνόδευσαν επίσης, μεταξύ άλλων, η Αικατερίνη Μονογυιού, και ο Χάρης Μαριολής.
Τα άγια Λείψανα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας, μαζί με τον Σεβ. Κυδωνιών Αθηναγόρα, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
“Για μας στην Κεντρική Αμερική, η έλευση των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αποτελεί ευλογία και θαύμα, διότι επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης των δέκα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Κούβα, ευδόκησε ο Θεός να έρθουν εδώ τα λείψανα του Αγίου μετά του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, πατέρα Βενέδικτο. Εις ευλογίαν και αγιασμό των Κουβανών Ορθοδόξων αλλά και όλης της Νήσου” δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας, με την έλευση των Λειψάνων. “Η σημασία της ελεύσεως των λειψάνων του Αγίου Νικολάου αποτελεί και δια τους Κουβανούς και δια την Κυβέρνηση της Κούβας υψίστης σημασίας γεγονός. Η αντιμετώπιση από κυβέρνηση και λαό στην παρουσία της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας εδώ και δέκα χρόνια, είναι συγκινητική” κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος. Για πρώτη φορά επετράπη λιτάνευση Ιερών Λειψάνων στην Κούβα με άδεια της Κυβέρνησης. 


Έξωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου έγινε η υποδοχή των λειψάνων από τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταράσιο, συνοδευόμενο από τον Επίσκοπο Παμφύλου Ηλία και τον Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο. Στη παράκληση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, ενώ εψάλη από την χορωδία των Κουβανών Ορθοδόξων στην Ελληνική γλώσσα το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου. Πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη και συγκίνηση την Ιερά Παράκληση.
Στα πλαίσια του εορτασμού το Σάββατο θα τελεστούν Ιερές βαπτίσεις Κουβανών, ενώ την Κυριακή στην εορταστική λειτουργία αναμένεται πλήθος πιστών καθώς και εκπρόσωποι της Κουβανικής Κυβέρνησης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίσημο γεύμα στην Πλατεία Βιέχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails