________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/08/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ



Τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς έφερε απόψε κοντά ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αγία Έδρα για μία προσευχή υπέρ της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. 
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η τελετή στους Κήπους του Βατικανού, η οποία περιλάμβανε πρώτα μία εβραϊκή, αμέσως μετά μία χριστιανική και τέλος μία μουσουλμανική προσευχή. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκαν τους Σιμόν Πέρες και Μαχμούντ Αμπάς στην είσοδο του οίκου «Σάντα Μάρτα», όπου διαμένει μόνιμα ο ποντίφικας και φιλοξενείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Έπειτα από μια σύντομη συνομιλία, οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς και οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες μετέβησαν στον χώρο της προσευχής. Πρόκειται για μια έκταση με γρασίδι σε σχήμα τριγώνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτήριο των μουσείων του Βατικανού. Οι γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν στην προσευχή είναι τα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον Κύριο για την πλάση, πρόβαλαν αίτημα συγχώρεσης και, τέλος, προσευχήθηκαν υπέρ της ειρήνης. 
Κατά την ολοκλήρωση της τελετής πήραν σύντομα το λόγο ο Πάπας Φραγκίσκος και οι πρόεδροι Σιμόν Πέρες και Μαχμούντ Αμπάς. 
Σε γενναίο διάλογο κάλεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να ανταποκριθούν στη λαχτάρα των λαών τους για ειρήνη, ενώ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που βρέθηκε κοντά του. 
«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι για να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνον λέξη: αδελφέ μου» τόνισε ο ποντίφικας. 
Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε: 
«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί».  
«Η εικόνα του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους δυο προέδρους που περπατούν δίπλα στο μουσείο του Βατικανού κάνει τον γύρο του κόσμου» μετέδιδε η RAI.  
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να αναγνώσει απόσπασμα από το Βιβλίο του Ησαΐα. Αναγνώστηκε, επίσης, στην αραβική γλώσσα, η προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης για την ειρήνη.
Στην συνέχεια φυτεύτηκε ένα δέντρο ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης, ενώ, πριν την αναχώρηση των δυο πολιτικών ηγετών από το Βατικανό έχει προγραμματισθεί μια εκτενέστερη συνομιλία τους, κεκλεισμένων των θυρών, με τον ποντίφικα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος γευμάτισε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον οίκο «Σάντα Μάρτα», κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα της ημέρας. 
Στην προσευχή παρέστη και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails