________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/20/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φως Φαναρίου
Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός σήμερα το απόγευμα στο Διδυμότειχο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η υποδοχή του Πατριάρχου έγινε στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου όπου ο κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Διδυμοτείχου. Ακολούθως, εν πομπή, ο Πατριάρχης μετέβη στον περικαλλή Ι. Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία. 
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην πόλη, αναφέρθηκε στην ιστορία και στα μνημεία λέγοντας: "Μπορεί η πόλις αυτή σήμερα να βρίσκεται στην εσχατιά της Πατρίδος, όμως έχει ένα πολύ ένδοξο παρελθόν, διότι άλλοτε βρισκόταν στο κέντρο των εξελίξεων. Έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τους προιστορικούς χρόνους, περνάει στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραιανό, που προς τιμήν της συζύγου του την ονομάζει Πλωτινούπολη και φθάνει στο αποκορύφωμα της δόξας της στο Βυζάντιο και ιδιαίτερα στα χρόνια της δυναστείας των Παλαιολόγων". 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέφερε "η περιοχή σας, έχει παράδοση στο μαρτύριο και την μαρτυρία της εις Χριστόν πίστεως και των αξιών του Γένους μας. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Θράκη και ο Έβρος ουδόλως υστέρησαν στο προσκλητήριο τιμής και καθήκοντος της Εκκλησίας και του ευσεβούς Γένους. Τα πάντα προσέφεραν για την πίστη του Χριστού και για την ελευθερία. Γι' αυτό η Μητέρα Εκκλησία εν καυχήσει και ευγνωμοσύνη μνημονεύει πάντοτε τους αιματηρούς αγώνες των Θρακών". 


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ναού εκδήλωση πολιτιστικών συλλόγων με την συμμετοχή του Θρακιώτη σπουδαίου ερμηνευτή της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τιμήσει με το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. 
Για αύριο, Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το επίσημο πρόγραμμα της Πατριαρχικής επίσκεψης στο Διδυμότειχο προβλέπει: 
 -7:00π.μ. Ὄρθρος καὶ στὴ συνέχεια Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Καθεδρικὸ Ναὸ Παναγίας Ἐλευθερωτρίας. 
-11:00π.μ. Τρισάγιο στὸν τάφο του μακαριστοῦ Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ὀρεστιάδος καὶ Σουφλίου κυροῦ Νικηφόρου. 
-11:30π.μ. Τιμητικὴ ἐκδήλωση στό Δημαρχεῖο Διδυμοτείχου. 
-12:30μ.μ Παρουσίαση Ἀναμνηστικοῦ Τόμου ἀφιερωμένου στὸ Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Φιλάρετο Βαφείδη στὸ Δημοτικὸ Ἀμφιθέατρο Διδυμοτείχου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails