________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/13/2014

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης


Κείμενο - φωτ. Νίκου Μαγγίνα
Την ιστορική και παραθαλάσσια πόλη της θρακικής γης, την Σηλυβρία, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά την εκεί παρουσία του συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης Özcan Işıklar, στην έδρα του. 
Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και εξήρε τον σπουδαίο ιστορικό άλλα και θρησκευτικό χαρακτήρα που διαθέτει η πόλη της Σηλυβρίας στις συνειδήσεις του Γένους των Ρωμηών. Το γεγονός αυτό ενισχύεται πάρα πολύ από το ότι η πόλη αυτή αποτελεί τη γενέτειρα του μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας και της Ρωμηοσύνης, του Αγίου Νεκταρίου Κεφαλά (Μητροπολίτου πρ. Πενταπόλεως του Θαυματουργού) σημείωσε εμφαντικά ο Δήμαρχος. 
Ο Πατριάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Άρχοντα της Σηλυβρίας για τη συμβολή του στην προσεχή τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής του ευκλεούς τέκνου της Σηλυβρίας του Αγίου Νεκταρίου (Κυριακή, 9 Νοέμβριου 2014) από τον νέο οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Μάξιμο άλλα και για το γενικότερο ενδιαφέρον και τη θετική στάση του στην παρουσία της Ορθοδοξίας στην περιοχή. 
Μιλώντας μάλιστα σχετικά προς το πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου ο Πατριάρχης τόνισε πως πρόκειται για ένα αγιασμένο πρόσωπο εγνωσμένης αγάπης, βαθείας ειρήνης και μεγάλης ταπείνωσης χαρίσματα τα οποία καλλιεργούσε και έτρεφε απέναντι σε κάθε άνθρωπο η δε Σηλυβρία θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη που διαθέτει έναν τέτοιο ευλογημένο βλαστό. 
Μετά το Δημαρχείο της πόλης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του μετέβησαν στο χωριό Κερμένη (Değirmenköy) της όμορου εκκλησιαστικής επαρχίας Τυρολόης και Σερεντίου, της οποίας σημερινός Μητροπολίτης είναι ο πολιός και λόγιος Ιεράρχης Παντελεήμων (Ροδόπουλος). Στο χωριό αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε προσκύνημα μνήμης στον ερειπιώδη Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Εκεί έψαλε το Απολυτίκιο της, το «Χριστός Ανέστη» άλλα και το "Αιωνία η μνήμη" για την ανάπαυση των αοιδίμων Κτητόρων, των πάλαι ποτέ Κληρικών και ενοριτών άλλα και του Μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρου με τον οποίον στον Ναό αυτό είχε συναντηθεί τον Οκτώβριο του 2003 οπότε και ο εκλιπών Ιεράρχης, γνωστός για την βαθεία και ειλικρινή αγάπη που έτρεφε διαχρονικά για τον Θρόνο και τη Βασιλεύουσα, είχε επισκεφθεί το χωριό αυτό με προσκυνητές από την επαρχία του ώστε να λάβουν την ευλογία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου ο οποίος χοροστατούσε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε εκείνην την ήμερα στον Ναό αυτό. 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης, νωρίς το μεσημέρι, επέστρεψε στην Καθέδρα του, στο Φανάρι της Πόλης.
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 13-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails