________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/18/2015

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ: "ΚΟΣΜΟΥ ΛΥΤΡΟΝ"


Οι εκδόσεις ΕΥΕΡΓΕΤΙΣ της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου προέβησαν στην έκδοση (Μέγαρα 2014) ενός τρίτου κατά σειρά σπονδυλωτού έργου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη, του σημαντικότερου ορθόδοξου θεολόγου και ενός από τους εν ενεργεία θεολόγους, στον οποίο γίνονται οι περισσότερες παραπομπές θεολογικών μελετών στις μέρες μας. 
Τα κείμενα του τόμου, ο οποίος ως διήκουσα έννοια φέρει τον τίτλο ΚΟΣΜΟΥ ΛΥΤΡΟΝ και αφιερώνεται στη μακαριστή αδελφή του Σεβασμιωτάτου Αγαθονίκη, αποτελούν μελέτες δημοσιευμένες κατά καιρούς σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις σε συνέδρια, καθώς και εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις. 
Παρά το γεγονός ότι τα θέματα, που αναπτύσσονται στα επιμέρους κεφάλαια, εκτείνονται από την κοσμολογία, τη σύγχρονη Ορθοδοξία και την οικουμενικότητα του Πατριαρχικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος σπονδυλώνει τις σκέψεις του, με συνέπεια και σ' αυτά τα κείμενα, πάνω σε θεμελιώδεις αρχές της πίστεώς μας. Τονίζει με έμφαση ότι ο Τριαδικός Θεός είναι η πηγή ουσιαστικής κοινωνίας της οικουμενικής Εκκλησίας και η επαγγελία της πραγματικής ελευθερίας για τον άνθρωπο. Αυτή η κοινωνία πραγματώνεται στον κόσμο στα πλαίσια της Εκκλησίας, όπου, με κέντρο την Ευχαριστία, συμμετέχουν οι πιστοί στην ελευθερία του Θεού. Σε συνάρτηση με τα ανωτέρω, ο Γέρων Περγάμου καταδεικνύει ότι κοινωνία και ελευθερία είναι έννοιες που δεν αλληλοαποκλείονται, εφόσον και οι δύο εκπορεύονται από τον Τριαδικό Θεό, γι' αυτό και οι πιστοί ακωλύτως μπορούν να τις αποδέχονται και να τις βιώνουν. Ωστόσο, καθώς ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα συνυπάρχουν ως ενότητα και ετερότητα, νοείται και η κοινωνία, επίσης, ως ενότητα και ετερότητα, διαφορά και σύμπνοια. Με άλλα λόγια, αφού τα θεία πρόσωπα είναι η πηγή της ενότητας και της ετερότητας, τα ίδια Τριαδικά πρόσωπα δημιουργούν και επιβεβαιώνουν την κοινωνία και τη διαφορετικότητά μας από τον Θεό, καθώς και τη διακριτότητα του ενός ανθρώπου από τον άλλο. 
Τα περιεχόμενα του τόμου έχουν ως εξής:
Εισαγωγή 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΠΡΩΤΟΝ 
Α. Κοσμολογία, Οικολογία και εν Χριστώ σωτηρία 
Α.1. Το οικολογικό πρόβλημα και η ευθύνη της Θεολογίας 
Α.2. Ο κόσμος ως κτίση: τα όρια και οι κίνδυνοι της κτίσεως 
Α.3. Ο άνθρωπος ως "Ιερεύς": η ελπίδα και "αποκαραδοκία" της κτίσεως 
Α.4. Αποκάλυψη και φυσικό περιβάλλον 
Α.5. Η Ορθοδοξία και το πρόβλημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος 
Α.6. Η ευχαριστηριακή θεώρησις του κόσμου και ο σύγχρονος άνθρωπος 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ 
Β. Εκκλησιολογία 
Β.1. Πνευματολογία και εκκλησιολογία, εκκλησιολογικές συνέπειες δύο τύπων πνευματολογίας 
Β.2. Ο Συνοδικός Θεσμός. Ιστορικά, εκκλησιολογικά και κανονικά προβλήματα 
Β.3. Η Ευχαριστιακή Εκκλησιολογία στην Ορθόδοξη Παράδοση 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΡΙΤΟΝ 
Γ. Σύγχρονη Ορθοδοξία 
Γ.1. Η Ορθοδοξία και ο σύγχρονος κόσμος 
Γ.2. Μαρτυρία και διακονία της ορθόδοξης γυναίκας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη: προϋποθέσεις και δυνατότητες 
Γ.3. 2000 χρόνια μετά... Διάσταση θεολογίας και ζωής! 
Γ.4. Η Ορθοδοξία σήμερα 
Γ.5. Η Ορθόδοξη Θεολογία και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ 
Δ. Οικουμενικότης 
Δ.1. Η έννοια της Οικουμενικότητας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο 
Δ.2. Το παράδοξον της επιβιώσεως του Οικουμενικού Θρόνου 
Δ.3. Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένα ιστορικό παράδοξο 
Δ.4. π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ· ο οικουμενικός διδάσκαλος 
Δ.5. Αλήθεια, Ανεκτικότητα και Μονοθεϊσμός. Είναι δυνατός ένας διαθρησκειακός διάλογος; 
Αντί Επιλόγου Η ανακεφαλαίωση της μοίρας όλου του κόσμου!

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.19 Μαρτίου 2015 στις 9:28 π.μ.

    Για μία φορά ακόμα, ο καταξιωμένος και παγκοσμίου φήμης γνωστός σύγχρονος κορυφαίος Θεολόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, μας εξέπληξε με την έκδοση του νέου βιβλίου του με τίτλο: "Κόσμου λύτρον". Ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης, με τις βαθιές γνώσεις της Θεολογίας μας, με την άριστη γνώστη των Καππαδοκών πατέρων της Εκκλησίας, καταπιάνεται πάντοτε με θέματα τα οποία απηχούν την σημερινή πραγματικότητα. Είναι ο πρώτος πού ασχολήθηκε με το οικολογικό πρόβλημα και μάλιστα από θεολογικής πλευράς. Αυτό φαίνεται και από το εξαίρετο βιβλίο του " Η κτίσις ως ευχαριστία", όπου αναλύει το οικολογικό πρόβλημα από θεολογικής πλευράς. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου πάντοτε προσηνής, μειλίχιος, ευγενικός, άριστος λειτουργός, κορυφαίος Θεολόγος, στενός συνεργάτης του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, στολίδι της Εκκλησίας, αποτελεί για την καθ' ημάς Ανατολή μια ιδιαιτέρα ευλογία του Θεού. Είναι ευτύχημα πού υπάρχει και ζή στις ημέρες μας, διότι αποτελεί μια εγγύηση για την πορεία της Θεολογίας μας. Είναι ευτύχημα για τον γράφοντα να τον έχω καθηγητή, να έχω λειτουργήσει πολλές φορές μαζί του, να έχω μιλήσει μαζί του, αλλά και να καταγόμαστε και οι δύο από ίδιο χωριό, εγώ εκ μητρός. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, είναι μια όαση μέσα στην έρημο της σύγχρονης κοινωνίας. Ο Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του προστάτου του αγίου, αλλά και πολιούχου της Μητροπόλεως του, της ιστορικής και ελληνικής Περγάμου, να τον ευλογεί, να τον αγιάζει, να τον πολυετή, για να συνεχίζει την προσφορά του πρός την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως της οποίας είναι ένας λαμπρός Ιεράρχης, πρός την εν γένει Ορθόδοξο Εκκλησία του Χριστού και στο Γένος μας. Σεβασμιώτατε, πολλά, καλά, ευλογημένα και αγιασμένα τα έτη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails