________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/12/2016

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΟΝ ΤΣΕΣΜΕ (ΦΩΤΟ)


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος 
Ιστορική υπήρξε η 10 Φεβρουαρίου 2016, εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, για τον ναό του στον Τσεσμέ στην χερσόνησο της Ερυθραίας, περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από την Σμύρνη. Στον ναό τελέστηκε, για πρώτη φορά από το 1922, Θεία Λειτουργία. 
Προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Χίου Μάρκος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. 
Από την Αγία Φωτεινή της Σμύρνης μεταφέρθηκε αντίγραφο της εικόνας του Αγίου από τον ναό του Τσεσμέ, η οποία διασώθηκε και βρίσκεται στην Χίο. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και αρκετοί απόγονοι προσφύγων από την Χίο, οι οποίοι ταξίδεψαν στον Τσεσμέ ειδικά για την ιστορική Θεία Λειτουργία και μνημόνευσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που πέθαναν εκεί ή βρήκαν φρικτό θάνατο, η απεβίωσαν στην προσφυγιά μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που ανακαινίστηκε από τον τοπικό Δήμο για να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, κτίστηκε το 1832 και είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με 12 μαρμάρινους κίονες. 


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η γη της Μικράς Ασίας, αν και πολύπαθη, με την πολιτιστική και πνευματική της ταυτότητα αμβλύνει τις αντιθέσεις, γαληνεύει τις καρδιές και γίνεται σημείο συναντήσεων και επικοινωνίας των λαών της περιοχής. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει στους ιερούς αυτούς τόπους και κάλεσε και το εκκλησίασμα να τον ακολουθεί για να ποτίζουμε, όπως είπε, τις λεμονιές και τις μυρτιές που φύτεψαν οι προγονοί μας. Θα ερχόμαστε, τόνισε, για να τραγουδούμε νοσταλγικά, «εκεί στην Ερυθραία βασιλεύεις εσύ, Τσεσμέ, θα σε κρατώ παντοτινά μες την καρδιά σαν φυλακτό». 
Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Γενικός Πρόξενος Σμύρνης Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, οι τουρκικές αρχές και η Ξανθή Αξιωτάκη η οποία μετέφερε την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους από τη Χίο και η οποία θα αποτελεί στο εξής προσκύνημα στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη ευχαρίστησε ο αρχιερατικώς προϊστάμενος Σμύρνης, πατέρας Κύριλλος Συκής και εκ μέρους των Τσεσμελήδων ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, εγγονός του Σπύρου Ψαλτάκη τελευταίου διευθυντή δασκάλου της Κρηναίας Σχολής. Ευχαριστίες στον Πατριάρχη εξέφρασαν επίσης ο ΓΓ της Ενωσης Κάτω Παναγιάς Τσεσμέ και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας και η πρόεδρος των Αλατσατιανών Μαριάννα Μαστροσταμάτη, ενώ την θεία λειτουργία παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης Γιάννης Παπαδάτος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν θερμά οι τοπικές αρχές ενώ στην θεία λειτουργία παρέστη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails