________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/06/2016

"Η ΠΟΘΟΥΜΕΝΗ ΕΝΩΣΙΣ" - ΡΩΜΙΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ 1869

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τελέστηκε  Λειτουργία στην αρμενική εκκλησία του Σταυρού
στην ανατολική Τουρκία, στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν (Σεπτέμβριος 2014)

Στο ιστολόγιο Εις την Πόλιν αναδημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες ένα πολύ ενδιαφέρον χρονικό συμπροσευχής Ορθοδόξων και Αρμενίων χριστιανών στην Πόλη, όπως καταγράφηκε στην Εφημερίδα "Κωνσταντινούπολις" στις 2 Ιουλίου 1869. 
Ένα περιστατικό πολύ πριν τις επίσημες, θα λέγαμε, προσπάθειες προσέγγισης των χριστιανών, που ξεκίνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αρχές του 20ού αιώνα. 
Στην Κοινότητα Φερίκιοϊ και στον τότε νεόδμητο ναό των Αγίων Αποστόλων, έγινε μετά το τέλος του Εσπερινού λιτανεία, από τον Ορθόδοξο ναό προς τον Αρμενικόν και αντίστροφα, προεξάρχοντος του πρ. Πρεσλάβας Βενιαμίν. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «…εις προϋπάντησιν των ορθοδόξων εξήλθε τότε ο επί τούτω εκ Σταυροδρομίου ελθών αρμένιος χωρεπίσκοπος μετά πέντε ή εξ ιερέων και προεπορεύθη αυτών εις τα ένδον του αρμενικού ναού. Εκεί δε ο άγ. πρώην Πρεσλαύας, αφ’ ου εθυμίασε την εκκλησίαν, ανέγνω σύντομον λογύδριον περί ενώσεως Εκκλησιών, μεθ’ ό εξήλθον πάντες προπορευομένων του αρμενίου χωρεπισκόπου και των λοιπών ιερέων μετά της προτέρας παρατάξεως και πομπής, και εισήλθον εις τον ορθόδοξον ναόν των αγ. Αποστόλων, όπου ανεγνώσθη το ευαγγέλιον της ημέρας αρμενιστί υπό του αρμενίου χωρεπισκόπου, όστις ακολούθως απήγγειλε τουρκιστί λόγον περί Αγάπης, ευχηθείς όπως η μέχρι τούδε υπάρχουσα και δια τοιούτων παραδειγμάτων και πράξεων αριδηλουμένη συμπάθεια μεταξύ των δύο Εκκλησιών καταστή παγιωτέρα και στενοτέρα, και ούτως επιτευχθή εν πλήρει συμπνοία η από τοσούτου χρόνου και επί τοσούτω ποθουμένη ένωσις.»
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα στη συνέχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails