________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/08/2016

Η 2η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ BOSE


Bose, του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2016, το πρωί, στο Καθολικό της Μονής Bose τελέστηκε Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Φασίολο, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας. Η Ευχαριστιακή Σύναξη τελέστηκε στα ελληνικά, ρωσικά, ρουμανικά, αραβικά και ιταλικά. 


Ακολούθως, συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Πνευματικότητος. 
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου προς το Συνέδριο, όπου υπογραμμίζεται το θεολογικό υπόβαθρο του Μαρτυρίου για τους χριστιανούς ανά τους αιώνες. 
«Τα αίματα των απανταχού Μαρτύρων είναι τα πολύτιμα στολίδια της Εκκλησίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. «Το μαρτύριο, η μαρτυρική ζωή αποτελεί στην ουσία του την έκφραση της γνήσιας αγάπης προς τον Τριαδικό Θεό και εκ των πραγμάτων, είναι ο κλήρος της Εκκλησίας και των πραγματικών Χριστιανών, οι οποίοι βίωναν και βιώνουν ανά τους αιώνες είτε το μαρτύριο του αίματος, είτε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Εν τέλει, το μαρτύριο αποτελεί κοινωνία μετά του ζώντος Θεού αφού είναι όντως μέθεξη του μυστηρίου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού». 


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και κινδύνων που ζουν οι χριστιανοί της Συρίας, τους οποίους επισκέφθηκε πρόσφατα, και εν γένει στην ευρύτερη περιοχή και της Μέσης Ανατολής. Να σημειωθεί κατά τις ημέρες αυτής της Εβδομάδας (6-8/9/2016) συμμετέχει προσωπικά στη Συνέλευση των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που συγκροτείται στο Αμάν της Ιορδανίας.
Υπογραμμίζει με έμφαση στο μήνυμά του ο Κύπρου Χρυσόστομος, προς τους Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους. «Θα ήταν παράλειψή μας στο σημείο αυτό, να μην αναφερθούμε στο σύγχρονο μαρτύριο, το οποίο υφίστανται οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι και λοιποί χριστιανοί στον ταραγμένο χώρο της Μέσης Ανατολής και στις λοιπές εμπόλεμες περιοχές. Είμαστε και θα είμαστε, εκ πεποιθήσεως υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων σε κάθε ζήτημα. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει τόσο η συνείδησή μας, όσο και η χριστιανική μας ταυτότητα», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. 


Επίσης, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών χαιρέτισε το Συνέδριο εδώ στο Bose.
Στη συνέχεια μίλησε ο Δρ Θεολογίας Αθανάσιος Παπαθανασίου, διευθυντής του περιοδικού Σύναξη, με θέμα: «Σίτός ειμι Θεού» (άγ. Ιγνάτιος Αντιοχείας) - Η ευχαριστιακή και κοινωνική διάσταση του μαρτυρίου. [“I am the wheat of God” (Saint Ignace of Antioch) Eucharistic and Communional ensions of Martyrdom]. 
Η περίληψη της εισήγησης του Αθ. Παπαθανασίου, έχει ως εξής: 
Η Ευχαριστία είναι πράξη της εκκλησιαστικής κοινότητας. Ένα γεύμα στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της κοινότητας και από το οποίο αποκλείονται όσοι δεν ανήκουν σ’ αυτήν. Ωστόσο, στον άγιο Ιγνάτιο (και σε άλλα σημεία της εκκλησιαστικής παράδοσης) βρίσκουμε μια οπτική, η οποία ανοίγει την Ευχαριστία. Το μαρτύριο είναι γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα στον δημόσιο χώρο και μεταμορφώνει τον ίδιο τον Χριστιανό σε ευχαριστιακό άρτο. Αυτός ο άρτος προσφέρεται κατά τη διάρκεια μιας παράδοξης «Λειτουργίας», η οποία τελείται στην ανοικτή κοινωνία (στην αρένα) και δίνει δημόσια τη μαρτυρία ότι η θυσιαστική αγάπη (κι όχι κάποιο ναρκισσιστικό πείσμα) είναι το αποφασιστικό κριτήριο όλων. Επί πλέον, μορφή μαρτυρίου, το οποίο επίσης ανοίγει την εκκλησιαστική κοινότητα, είναι το συμπάσχειν με τα θύματα της ιστορίας. Η αλληλεγγύη θεμελιώνεται στην ενανθρώπηση και στη σταύρωση του Χριστού, και αναδεικνύει τον τρόπο ζωής (την ευθύνη για τον άλλον) σε θεμελιώδες στοιχείο της χριστιανικής ταυτότητας. Το συμπάσχειν με τα θύματα της ιστορίας αποτελεί μαρτυρία για την αγάπη του Θεού, και μαρτύριο: Συμμετοχή στη μυστική οδύνη του Χριστού για κάθε πονεμένο και αδικημένο, μέχρι το τέλος της ιστορίας.


Ακολούθησε η εισήγηση του π. Andrew Louth, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Durham, με θέμα: «Κοινωνίας αναζήτησις, αληθείας μαρτυρία. Μάξιμος Ομολογητής και Πάπας Μαρτίνος Ε’».
Μετά το τέλος της πρωϊνής συνεδρίας, τελέστηκε η Θ. Λειτουργία της Ρωμαιοκαθολικής Αδελφότητος του Bose, επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails