________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/15/2017

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΖΗΖΙΟΥΛΑ


Ηρακλής Φίλιος 
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος
Στις 12 Μαΐου 2017 το απόγευμα, στο περίπτερο των εκδόσεων Εν Πλω παρουσιάστηκε - στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη - το βιβλίο που εξέδωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου προς τιμή του Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική» και κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος. 
Για το βιβλίο μίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες του θεολογικού χώρου: Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής (Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, Καθηγητής Θεολογίας και Ειδικός Σύμβουλος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου), ο κ. Παναγιώτης Υφαντής (Αν. Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ.), ο κ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος, (Εκδότης), και ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου). 


Στην αρχή του βιβλίου χαιρετίζουν την όμορφη αυτή προσπάθεια οι κ.κ Παντελής Καλαϊτζίδης και Νικόλαος Ασπρούλης, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο κ. Μάριος Μπέγζος (Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.) και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος (Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.). 
Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο μέρη. 
Στο Α’ Μέρος φιλοξενούνται επιστημονικές εισηγήσεις αξιόλογων Καθηγητών Θεολογίας. Μεταξύ αυτών οι εισηγήσεις των κ. Πέτρου Βασιλειάδη, Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, π. Δημητρίου Μπαθρέλλου, κ. Γεωργίου Μαρτζέλου, κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντή. 
Το Β’ Μέρος αναφέρεται στην τιμητική εκδήλωση προς τιμή του Μητροπολίτη Περγάμου και στην υποδοχή του ως Εταίρου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Περιλαμβάνονται δε σε αυτό το μέρος οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, του κ. Παντελή Καλαϊτζίδη καθώς και ο χαιρετισμός του Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη. 


«Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Δ. Ζηζιούλας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της θεολογικής γενιάς του ’60, απολαμβάνοντας οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση. Δεσπόζοντας εδώ και δεκαετίες στον διεθνή θεολογικό χώρο, όπως και στον οικουμενικό εκκλησιαστικό διάλογο, πυροδοτεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του τον γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα ουσιώδη της θεολογικής συζήτησης και της εκκλησιαστικής ζωής, ανοίγοντας ταυτόχρονα την σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία σε μία καρποφόρα συνάντηση με τον νεωτερικό πολιτισμό, πέρα από ομολογιακές και αμυντικές αγκυλώσεις αλλά και χωρίς τον φόβο της κάθε ετερότητας. Θεμελιώδεις άξονες του θεολογικού του προγράμματος αποτελούν το πρόσωπο, όπως επίσης και η ευχαριστιακή και εσχατολογική πρόγευση της σωτηρίας του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσης στο πλαίσιο του εκκλησιαστικού γεγονότος» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). 

π. Ιωάννης Χρυσαυγής και Ηρακλής Φίλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails