________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/03/2017

ΜΝΗΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ


Οι εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, υπό τον τίτλο ''Μνήμες... Ελπίδες'', ολοκληρώθηκαν με την αφιερωματική εκδήλωση στον Ελληνισμό της Ίμβρου και Τενέδου και με κεντρικό ομιλητή τον Θεολόγο-Εκκλησιαστικό Ιστορικό-Νομικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ''Τα μαρτυρικά Νησιά Ίμβρος και Τένεδος μετά την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι και σήμερα". 
Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα με την παρουσία πολλών Ιμβρίων και Τενεδίων ,οι οποίοι διαβιούν στην Θράκη, και με την παρουσία των τοπικών αρχών της Αλεξανδρουπόλεως, Καθηγητών Πανεπιστημίου, Εκπαιδευτικών, Συλλόγων και λοιπών φορέων . ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν την παραχώρηση των δύο νήσων στην Τουρκία δυναμει της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς και στα πρότερα αυτής γεγονότα των δύο βαλκανικών πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλοι πίστευσαν ότι τα δύο νησιά και με την Συνθήκη των Σεβρών επρόκειτο να ζήσουν ελεύθερα. Με κάθε λεπτομέρεια ερμήνευσε το νομικό κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης και αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα από το 1923 μέχρι και σήμερα τα οποία αποδεικνύουν πως το τουρκικό κράτος οδήγησε στον αφανισμό των Ρωμιών των δύο νήσων.
Τέλος, επεσήμανε ότι η Ανάσταση των δύο νήσων άρχισε να συντελείται επί της Πατριαρχείας του Ιμβρίου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος επέτυχε να δει λειτουργούντα από το 2013 τα πάσης βαθμίδος εκπαιδευτήρια της νήσου και την επιστροφή κάποιων Ιμβρίων στο νησί. 
Ο Ιωάννης Σιδηράς με έμφαση τόνισε τις ευθύνες της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία εγκατέλειψε τους Ρωμιούς των δύο νήσων και επεσήμανε ότι είναι καιρός οι Πανέλληνες όπου γης να σταθούν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ρωμιών της Πόλης και των δύο νήσων διότι η κρίση της ιστορίας θα είναι καταπέλτης εάν αφανισθεί η Ρωμιοσύνη στην Πόλη και στα δύο μαρτυρικά νησιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails