________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/08/2016

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ BOSE


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν ακόμα γίνει Πατριάρχης, είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την Μονή του Bose κοντά στο Μιλάνο. Ως Πατριάρχης έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την Μονή και κατά την πρόσφατη επίσκεψή Του στην περιοχή του Σαλέντο επισκέφθηκε το εκεί Μετόχι της Μονής.
Όπως είναι γνωστό η Μονή του Bose επιδεικνύει – εκτός των άλλων – και μία αξιοθαύμαστη εκδοτική δραστηριότητα. Έτσι, είναι φυσικό θα λέγαμε, οι εκδόσεις Qiqajon της Μονής, να προβούν σε έκδοση βιβλίων με κείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχου, μεταφρασμένα για το ιταλόφωνο κοινό. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία, τα οποία παρουσιάζουμε συνοπτικώς.


 Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν
Πρόκειται για μία συναγωγή ομιλιών του Πατριάρχου, συμπεριλαμβανομένης και της ενθρονιστήριας ομιλίας του, όπως και εκείνης που έκανε στη Ρώμη για την Via Crucis sto Κολοσσαίο μπροστά στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ Τα κείμενα μεταφράστηκαν από τα Ελληνικά και τα Αγγλικά.


Συνάντηση με το Μυστήριο
Είναι η μετάφραση του αγγλικού βιβλίου Encountering the Mystery (2008), μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας, που μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα Ελληνικά το 2011. 
Για την ελληνική έκδοση δείτε περισσότερα σε παλαιότερη ανάρτηση μας.


Η πορεία του διαλόγου και της ειρήνης
Είναι μια συλλογή κειμένων αφιερωμένων στο θέμα του οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου, και της ειρήνης, που μεταφράστηκαν από την αγγλική έκδοση του Fordham: In the World, Yet Not of the World: Social and Global Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew, edited by Patriarch Bartholomew and John Chryssavgis. Fordham University Press, New York, 2009, και Speaking the Truth in Love: Theological and Spiritual Exhortations of Ecumenical Patriarch Bartholomew, edited by Patriarch Bartholomew and John Chryssavgis. Fordham University Press, New York, 2010.


Η μητέρα μας η γή 
Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, που γράφτηκαν και εκφωνήθηκαν την διετία 2014/2015. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο εκδόθηκε λίγο μετά από την έκδοση της παπικής εγκυκλίου Laudato si’ που είναι αφιερωμένη στο ίδιο θέμα, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος, στην αρχή του κειμένου, αναγνωρίζει ρητά και ανοικτά την καθοριστική έμπνευση που έλαβε για το θέμα από τα κείμενα και τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο τίτλος Nostra madre terra είναι έκφραση παρμένη από τον ύμνο Cantico delle creature του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, όπως εξάλλου και ο τίτλος της Laudato si’. Τα κείμενα μεταφράστηκαν από πρωτότυπα στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά που πρωτοδημοσιεύτηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες. 
Όλα αυτά τα βιβλία εκδόθηκαν με την άδεια και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, που μάλιστα έγραψε και εισαγωγή στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο βιβλίο. Το τέταρτο βιβλίο χαρίστηκε ως ευλογία της Μονής στον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης (Νοέμβριος 2015) επίσκεψης Του στο Μετόχιο της Μονής στο Cellole της Τοσκάνης, και φέρει εκτεταμένη εισαγωγή του καθηγουμένου της Μονής π. Enzo Bianchi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails